Kora wspomaga wydzielanie soków trawiennych oraz procesy trawienne. Ułatwia przyswajanie składników pokarmowych w jelitach. Pobudza apetyt. Tradycyjna fitoterapia zalecała wyciągi z kory chinowej w niestrawności, biegunce i osłabieniu organizmu.
Dostępność:
Mało
17
szt.
Cena:13.14
szt.
Dostępność i dostawa
Wysyłka w ciągu: 4 dni
Cena przesyłki:
15
Odbiór osobisty0
Paczkomaty InPost15
Kurier Poczta Polska16
kurier DPD17
Kurier Poczty Polskiej, pobranie20
Kurier UPS26
Kurier Poczta Polska (Pobranie)50
AMBRO EXPRESS ZAGRANICA400
Kod kreskowy:
EAN:
5902194544580
Chinowiec kora 100%
Sposób przygotowania:
1/2 łyżeczki kory zalać 1 szklanką wody, gotować na małym ogniu 5 minut. Odstawić na 20-30 minut, przecedzić.
Ważne:
Przed zastosowaniem należy zasięgnąć porady fitoterapeuty lub lekarza. Surowiec nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią, jak również małe dzieci. Produkt również może wchodzić w interakcje z lekami oraz powodować alergie.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Chronić przed światłem i wilgocią.
Kora chinowa pozyskiwana jest z drzewa chinowego, występującego głownie w Ameryce Południowej, Indiach i na Jawie. Zawiera ogromny zestaw alkaloidów w których główne to chinina, cynchinina, cynchonidyna, chinidyna; glikozydy trójterpenowe oraz garbniki katechinowe.
* Kora chinowa pozyskiwana jest z drzewa chinowego, występującego głownie w Ameryce Południowej, Indiach i na Jawie. Zawiera ogromny zestaw alkaloidów w których główne to chinina, cynchinina, cynchonidyna, chinidyna; glikozydy trójterpenowe oraz garbniki katechinowe. Z kory chininowej otrzymuje się preparaty gorzkie oraz ściągające i wzmacniająco-pobudzające. Przetwory z kory chinowej mają właściwości antyseptyczne i przeciwgorączkowe, dlatego też ziołolecznicto zaleca je w przypadkach takich jak przeziębienie, grypa, stany ogólnego osłabienia organizmu. Kora wspomaga wydzielanie soków trawiennych oraz procesy trawienne. Ułatwia przyswajanie składników pokarmowych w jelitach. Pobudza apetyt. Tradycyjna fitoterapia zalecała wyciągi z kory chinowej w niestrawności, biegunce i osłabieniu organizmu. Podawano je w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła ze względu na działanie przeciwzapalne i ściągające. Odwary stosowano na trudno gojące się rany, odleżyny i owrzodzenia skóry. Przetwory z kory chinowej blokują promieniowanie UV.
Sama chinina wykazuje właściwości przeciwmalaryczne. Każdy z nas na pewno pamięta czym Staś leczył Nelę z malarii w powieści „W pustyni i w puszczy”.