ESTRAGON 25g

Symbol: ZIO

Estragon to aromatyczna przyprawa o lekko gorzkim smaku i korzenno-ziołowym aromacie, który przypomina anyż lub koper włoski. Kiedyś bardzo popularny szczególnie w kuchni arabskiej.

Dostępność: Mało
3.88
sztuk
Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: 4 dni
Cena przesyłki:
15
  • Odbiór osobisty 0
  • Paczkomaty InPost 15
  • Kurier Poczta Polska 16
  • kurier DPD 17
  • Kurier Poczty Polskiej, pobranie 20
  • Kurier UPS 26
  • Kurier Poczta Polska (Pobranie) 50
  • AMBRO EXPRESS ZAGRANICA 400

SKŁADNIKI:   Estragon suszony 100%

WAGA NETTO: 25g

PROPOZYCJA STOSOWANIA:  Polecany jako przyprawa do dań mięsnych z kaczki, jagnięciny czy kurczaka.

PRZECHOWYWANIE:  Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.

PRODUCENT:    

KRAJ POCHODZENIA:   POLSKA  

                                            OPIS SUROWCA ZIELARSKIEGO

Estragon – charakterystyka

Estragon jest aromatyczną byliną, która zdobyła popularność na całym świecie dzięki charakterystycznemu smakowi swoich liści. Wywodzi się z rejonu Morza Kaspijskiego i Syberii, a aktualnie jest powszechna w Europie, Azji i Ameryce północnej. Genezy nazwy estragonu można doszukiwać się w języku francuskim, a mianowicie w słowie esdragon oznaczającym mały smok. Wynika to z faktu, że system korzeniowy estragonu kształtem przypomina małego węża/smoka. Mimo, że jako przyprawa kiedyś był bardzo szeroko stosowany w kuchni arabskiej, dziś krajem, który najbardziej upodobał sobie wykorzystywanie tego zioła jest Francja.

Estragon – zastosowania kulinarne

Estragon jako przyprawa charakteryzuje się lekko gorzkim i korzenno-ziołowym aromatem, który niektórym może przypominać koper włoski lub anyż. Wśród profesjonalnych kucharzy, przyprawa ta najczęściej łączona jest z octem oraz wszelkimi rybami. Warto pamiętać, że estragon ze względu na swoją intensywność jest bardzo dominującą przyprawą. Już mała szczypta tego zioła wystarczy, aby nadać przygotowywanej potrawie unikatowego smaku i aromatu. Estragon jest obowiązkowym składnikiem takich sosów jak tatarski, bearnaise, holenderski czy francuskiej musztardy Dijon. Świetnie pasuje również do kaczki, jagnięciny, kurczaka i owoców morza.

Wskazówki

  • Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku estragonu w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
  • Estragon należy dodawać pod koniec gotowania. W innym przypadku może nadać potrawie bardzo gorzkiego smaku.

Estragon – właściwości prozdrowotne

  • Z uwagi na swoje właściwości zwiększające wydzielanie soków żołądkowych, działa wspomagająco na proces trawienia.
  • Wiele badań in vitro i in vivo potwierdziło zdolność estragonu do obniżania poziomu glukozy we krwi.
  • Wykazuje korzystne działanie na układ moczowy, dzięki czemu wspiera usuwanie niekorzystnych substancji z organizmu.
  • Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i jest doskonałym antyutleniaczem.

Co doprawiać estragonem?

  • dania mięsne np. z kaczki, jagnięciny czy kurczaka
  • ogórki
  • sosy na bazie śmietany
  • zupy krem
  • masło ziołowe
  • ocet
  • ryby

Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: