KMINEK 50g

Kminek [łac. Carum carvi] jest przyprawą powszechnie używaną od kilku tysięcy lat przed naszą erą. Zyskał popularność przez swój unikatowy dość ostry zapach i nieco piekący, korzenny, gorzkawy smak. Przez to jest przyprawą, która albo się uwielbia albo się jej nie znosi, nie da się przejść obok niej obojętnie. Kminek jest rośliną dwuletnią, osiągającą wysokość od 30 do 80 cm z liśćmi. Uprawia się go stosunkowo łatwo, w szczególności na dobrze przepuszczalnych glebach i słonecznych stanowiskach. Kminek jest też ważnym surowcem w świecie aromaterapii, ponieważ cechuje się wysoką zawartością olejków eterycznych – od 3 do nawet 7%. Ciekawostką jest, że w tradycji ludowej kminek był żuty w celu odświeżenia oddechu.

Dostępność: Mało
3.88
sztuk
Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: 4 dni
Cena przesyłki:
15
  • Odbiór osobisty 0
  • Paczkomaty InPost 15
  • Kurier Poczta Polska 16
  • kurier DPD 17
  • Kurier Poczty Polskiej, pobranie 20
  • Kurier UPS 26
  • Kurier Poczta Polska (Pobranie) 50
  • AMBRO EXPRESS ZAGRANICA 400

SKŁAD:   Kminek 100% (bezglutenowy)

WAGA NETTO:  50g

PROPOZYCJA STOSOWANIA:  Polecany jako przyprawa do twarogów, żółtych serów czy tłustych mięs.

PRZECHOWYWANIE:  Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.

INFORMACJA OD PRODUCENTA:

Produkty w naszej ofercie oznaczone jako “Produkt bezglutenowy” są badane certyfikowanymi metodami w naszym przyzakładowym laboratorium. Dzięki temu kupując nasz produkt ma się 100% pewności, że nie ma w nim nawet śladowych ilości glutenu. Wbrew pozorom występowanie glutenu jest dość powszechne w przyprawach, głównie z uwagi na trudność dokładnego wyczyszczenia maszyn używanych do przetwórstwa surowców.

PRODUCENT:  

KRAJ POCHODZENIA:   POLSKA  

 

                                             OPIS SUROWCA ZIELARSKIEGO

Kminek – jedni go lubią, inni nie znoszą

Kminek [łac. Carum carvi] jest przyprawą powszechnie używaną od kilku tysięcy lat przed naszą erą. Zyskał popularność przez swój unikatowy dość ostry zapach i nieco piekący, korzenny, gorzkawy smak. Przez to jest przyprawą, która albo się uwielbia albo się jej nie znosi, nie da się przejść obok niej obojętnie. Kminek jest rośliną dwuletnią, osiągającą wysokość od 30 do 80 cm z liśćmi. Uprawia się go stosunkowo łatwo, w szczególności na dobrze przepuszczalnych glebach i słonecznych stanowiskach. Kminek jest też ważnym surowcem w świecie aromaterapii, ponieważ cechuje się wysoką zawartością olejków eterycznych – od 3 do nawet 7%. Ciekawostką jest, że w tradycji ludowej kminek był żuty w celu odświeżenia oddechu.

Kminek w kuchni

Jak zostało wcześniej wspomniane, kminek cechuje się unikalnym ostrym zapachem i nieco piekącym, korzennym gorzkawym smakiem, mogącym przypominać koper włoski czy anyż. Jako przyprawa ma istotne znaczenie w kuchni niemieckiej, austriackiej i skandynawskiej. Kminek cały dobrze komponuje się z twarogiem, żółtym serem czy tradycyjnymi polskimi zupami takimi jak: grochowa, grzybowa czy kapuśniak. Warto też doprawić nim dania z tłustych mięs – kaczki, gęsiny czy wieprzowiny, z uwagi na jego właściwości wspomagające trawienie. Nie można zapomnieć o tym, że kminek jest też nieodłącznym elementem wielu wypieków takich jak paszteciki czy paluszki. Mniej znanym i typowym zastosowaniem kminku jest aromatyzacja alkoholi, a w szczególności likierów.

Wskazówki

  • Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku kminku w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
  • Kminek należy dodawać do potraw pod koniec ich gotowania, przy zbyt długim gotowaniu może nadać potrawie bardzo gorzkiego smaku.

Co doprawiać kminkiem?

  • twarogi
  • żółte sery
  • tradycyjne polskie zupy takie jak grochowa, grzybowa czy kapuśniak
  • tłuste mięsa
  • różnorakie wypieki np. paszteciki, paluszki czy chleb
  • sałatki warzywne

Kminek – właściwości prozdrowotne

  • Z uwagi na działanie rozkurczające, a także regulujące dopływ żółci i soku trawiennego do dwunastnicy, kminek jest pomocny przy wszelkich dolegliwościach układu pokarmowego takich jak wzdęcia, bóle brzucha czy odbijanie.
  • Kminek jest sprawdzonym sposobem na kolkę u dzieci. Gdy inne metody zawodzą warto wykorzystać rozkurczające właściwości kminku i przygotować herbatkę kminkową.
  • W tradycyjnej medycynie ludowej kminek był powszechnie wykorzystywany jako środek zwiększający laktację u karmiących matek.
  • Wykazuje działanie moczopędne, przez co warto włączyć go do diety w przypadku zakażeń dróg moczowych.
  • Olejek kminkowy wykorzystuje się do masaży obolałych miejsc, w szczególności pleców.
Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: