-
Kategorie
- ADAPTOGENY
- AROMATERAPIA
- BAKALIE, ORZECHY, DAKTYLE
- BEZGLUTENOWE PRODUKTY
- CHOLESTEROL
- CZEKOLADY
- DLA DZIECI
- DLA SPORTOWCÓW
- DO SSANIA, CUKIERKI
- DO WYROBU WÓDKI
- DODATKI SPOŻYWCZE
- ELEKTROLITY
- GRZYBY
- HERBATY
- KAWA, KAWA ZBOŻOWA
- KOENZYM Q10
- KOLAGEN
- KOSMETYKI
- LITERATURA
- MAKARONY
- MIODY, PRODUKTY PSZCZELE
- MÓZG
- ODPORNOŚĆ
- OLEJE
- OLEJKI
- PŁATKI, MUSLI
- PROBIOTYK, PREBIOTYK
- SOKI
- SUPLEMENTY W PŁYNIE
- SUSZONE OWOCE
- SYROPY
- UKŁADY ORGANIZMU
- WITAMINY I MINERAŁY
- ZDROWA ŻYWNOŚĆ
- ZESTAW
- ZIOŁA
- WŁOSY, SKÓRA PAZNOKCIE
- WZROK
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
ARONIA (Aronia melanocarpa)
2024-11-04 06:20:00
Aronia jest krzewem wieloletnim, które dobrze znosi trudne warunki atmosferyczne. Wyróżniamy 3 gatunki aronii: czarnoowocowa, czerwona oraz śliwolistna. Jej owoce są małe, okrągłe, koloru ciemnogranatowego, zebrane w grona o lekko cierpkim smaku. Mimo niewielkich rozmiarów, owoce są bogatym źródłem witamin i minerałów dla naszego organizmu.
Substancje czynne w aronii:
- antocyjany
- polifenole
- flawonoidy
- alkaloidy
- witaminy
- sole mineralne
Co zawiera 100g aronii:
SKŁADNIK AKTYWNY | WARTOŚĆ |
wartość energetyczna | 156 kcal |
białko | 2,89 g |
tłuszcz | 0,98 g |
węglowodany | 33,88 g |
błonnik | 17 g |
witamina C | 0,7 mg |
tiamina | 0,029 mg |
ryboflawina | 0,058 mg |
niacyna | 0,672 mg |
witamina B6 | 0,193 mg |
kwas foliowy | 10 μg |
witamina A | 43 IU |
witamina E | 0,75 mg |
witamina K | 29,3 μg |
wapń | 40 mg |
żelazo | 0,4 mg |
magnez | 21 mg |
fosfor | 45 mg |
potas | 309 mg |
sód | 2 mg |
cynk | 0,19 mg |
Jak działa na nas aronia:
♥ neutralizują wolne rodniki, które uszkadzają komórki i przyspieszają starzenie
♥ zawiera przeciutleniacze, które łagodzą skutki uboczne po chemioterapii i radioterapii
♥ obniża ciśnienie krwi
♥ poprawia krążenie w naczyniach oka, zapobiegając chorobom taki jak: zaćma, jaskra
♥ ogranicza rozwój bakterii wywołujące choroby układu moczowego
♥ poprawia kondycję naczyń krwionośnych
♥ obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów
♥ reguluje poziom cukru we krwi
♥ zapobiega anemii
♥ pobudza apetyt
♥ przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe
♥ korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową
♥ łagodzi objawy żoładkowo-jelitowe
Bibliografia:
- M. Białek, J. Rutkowska, E. Hallmann: „Aronia czarnoowocowa (aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej.”, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 6 (85), 21 – 30
- Aronia - właściwości, działanie. Na co pomagają owoce aronii?
- Na co pomaga sok z aronii? - 25 właściwości zdrowotnych - Zielares
- Aronia – właściwości, syrop, przepisy. Co zrobić z aronii? :BonaVita – Profesjonalny portal o odżywianiu, dietach, odchudzaniu
WAŻNA INFORMACJA!
Treści na stronie deko-zdrowia są napisane na podstawie fachowej literatury oraz informacji dostępnych w internecie i nie mogą być wykorzystywane jako porady zdrowotne. W żadnym wypadku informacje na stronie nie zastępują konsultacji z lekarzem lub farmaceutą i nie mogą być traktowane jako zalecenie medyczne. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem.