MARCHEW (carota)

2024-02-03 11:39:00
MARCHEW (carota)

Dlaczego warto jeść marchew? 

Bo jest zdrowa, smaczna, powszechnie dostępna i tania! Można ją przyrządzić na wiele sposobów i na pewno sie nie znudzi.... W kuchni wykorzystujemy ją na surowo jako przekąskę np. w surówce, możemy dodać ją do soku warzywnego, możemy marchewkę upiec w piekarniku, usmażyć, ugotować. Bez względu na rodzaj przetworzenia będzie smaczna i zdrowa!

Na co pomaga, czyli właściwości marchwi?

»   ma dużo błonnika, dzieki temu przyspiesza przemianę materii i sprzyja w odchudzaniu
»   wysoki poziom błonnika oraz witamina A, B6, B9, C, K pomagają obniżać poziom cholesterolu
»   działa przeciwzapalnie, co zmniejsza ryzyko zachorowania na serce
»   zawiera sporą ilość przeciwutleniaczy, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów (okrężnicy, żołądka, prostaty i piersi)
»   uspokaja, odpręża oraz przywraca równowagę psychiczną dzieki zawartości magnezu

»   pomaga w utrzymaniu dobrego wzroku, witalności i młodości dzieki witaminie A, C, E i beta karotenu
»   reguluje gospodarkę cukrowo-insulinową (marchew surowa ma 30 Ig, gotowana ma 80 Ig)
»   łagodzi bolesne miesiączki, wydłuża fazę lutealną cyklu menstruacyjnego, zmniejsza obfite krwawienia


Co kryje w 100g marchew:
       
          białko:   0,64g
          tłuszcz:   0,13g
          węglowodany:   8,24g
          błonnik:   2,9g
          woda:   90,35ml
          witamina A (retinol):   690μg
          witamina B1 (tiamina):   0,03mg
          witamina B2 (ryboflawina):   0,036mg
          witamina B4 (cholina):   7,5mg
          witamina B6 (pirydoksyna):   0,105mg
          witamina B9 (kwas foliowy):   27μg
        witamina C:   2,6g
          witamina E:   0,01μg
          witamina K:   9,4μg
          wapń (Ca):   32mg
          żelazo (Fe):   0,89mg
          magnez (Mg):   10mg
          fosfor (P):   28mg
          sód (Na):   78mg
        cynk (Zn):   0,17mg
          miedź (Cu):    0,1mg
          selen (Se):    0,9μg
          karoten (beta):   6391μg
          karoten (alfa):   3767μg
          luteina zeaksantyna:   358μg



Bibliografia

  1. Roszkowska, B., Piłat, B., Tańska, M. (2015). Porównanie składu chemicznego korzeni marchwi o barwie pomarańczowej, purpurowej i białej. Nauka Przyr. Technol., 9, 4, #59.
  2. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
  3. Bojarowicz H., Płowiec A.: Wpływ witaminy A na kondycję skóry, Probl Hig Epidemiol 2010, 91(3): 352-356.
  4. Domaradzki P. i wsp.: Zawartość B-karotenu i witaminy C w wybranych produktach z marchwi, Bromat. Chem. Toksykol. – XLIII, 2010, 2, str. 118 – 123.
  5. Kotwas J.: Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku, Ophthatheraphy, Vol. 4 / Nr 2 (14) / 2017 ( s. 117-120).
  6. Wikiera A., Mika M.: Budowa i właściwości pektyn, Postępy Biochemii 59 (1) 2013
  7. motywatordietetyczny.pl
  8. 8 właściwości zdrowotnych i leczniczych marchwi | VERDUM.PL

Autor:Anna

WAŻNA INFORMACJA!

Treści na stronie deko-zdrowia są napisane na podstawie fachowej literatury oraz informacji dostępnych w internecie i nie mogą być wykorzystywane jako porady zdrowotne. W żadnym wypadku informacje na stronie nie zastępują konsultacji z lekarzem lub farmaceutą i nie mogą być traktowane jako zalecenie medyczne. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem.