-
Kategorie
- ADAPTOGENY
- AROMATERAPIA
- BAKALIE, ORZECHY, DAKTYLE
- BEZGLUTENOWE PRODUKTY
- CHOLESTEROL
- CZEKOLADY
- DLA DZIECI
- DLA SPORTOWCÓW
- DO SSANIA, CUKIERKI
- DO WYROBU WÓDKI
- DODATKI SPOŻYWCZE
- ELEKTROLITY
- GRZYBY
- HERBATY
- KAWA, KAWA ZBOŻOWA
- KOENZYM Q10
- KOLAGEN
- KOSMETYKI
- LITERATURA
- MAKARONY
- MIODY, PRODUKTY PSZCZELE
- MÓZG
- ODPORNOŚĆ
- OLEJE
- OLEJKI
- PŁATKI, MUSLI
- PROBIOTYK, PREBIOTYK
- SOKI
- SUPLEMENTY W PŁYNIE
- SUSZONE OWOCE
- SYROPY
- UKŁADY ORGANIZMU
- WITAMINY I MINERAŁY
- ZDROWA ŻYWNOŚĆ
- ZESTAW
- ZIOŁA
- WŁOSY, SKÓRA PAZNOKCIE
- WZROK
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
MARCHEW (carota)
2024-02-03 11:39:00
Dlaczego warto jeść marchew?
Bo jest zdrowa, smaczna, powszechnie dostępna i tania! Można ją przyrządzić na wiele sposobów i na pewno sie nie znudzi.... W kuchni wykorzystujemy ją na surowo jako przekąskę np. w surówce, możemy dodać ją do soku warzywnego, możemy marchewkę upiec w piekarniku, usmażyć, ugotować. Bez względu na rodzaj przetworzenia będzie smaczna i zdrowa!
Na co pomaga, czyli właściwości marchwi?
» ma dużo błonnika, dzieki temu przyspiesza przemianę materii i sprzyja w odchudzaniu
» wysoki poziom błonnika oraz witamina A, B6, B9, C, K pomagają obniżać poziom cholesterolu
» działa przeciwzapalnie, co zmniejsza ryzyko zachorowania na serce
» zawiera sporą ilość przeciwutleniaczy, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów (okrężnicy, żołądka, prostaty i piersi)
» uspokaja, odpręża oraz przywraca równowagę psychiczną dzieki zawartości magnezu
» pomaga w utrzymaniu dobrego wzroku, witalności i młodości dzieki witaminie A, C, E i beta karotenu
» reguluje gospodarkę cukrowo-insulinową (marchew surowa ma 30 Ig, gotowana ma 80 Ig)
» łagodzi bolesne miesiączki, wydłuża fazę lutealną cyklu menstruacyjnego, zmniejsza obfite krwawienia
Co kryje w 100g marchew:
białko: 0,64g
tłuszcz: 0,13g
węglowodany: 8,24g
błonnik: 2,9g
woda: 90,35ml
witamina A (retinol): 690μg
witamina B1 (tiamina): 0,03mg
witamina B2 (ryboflawina): 0,036mg
witamina B4 (cholina): 7,5mg
witamina B6 (pirydoksyna): 0,105mg
witamina B9 (kwas foliowy): 27μg
witamina C: 2,6g
witamina E: 0,01μg
witamina K: 9,4μg
wapń (Ca): 32mg
żelazo (Fe): 0,89mg
magnez (Mg): 10mg
fosfor (P): 28mg
sód (Na): 78mg
cynk (Zn): 0,17mg
miedź (Cu): 0,1mg
selen (Se): 0,9μg
karoten (beta): 6391μg
karoten (alfa): 3767μg
luteina zeaksantyna: 358μg
Bibliografia
- Roszkowska, B., Piłat, B., Tańska, M. (2015). Porównanie składu chemicznego korzeni marchwi o barwie pomarańczowej, purpurowej i białej. Nauka Przyr. Technol., 9, 4, #59.
- Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
- Bojarowicz H., Płowiec A.: Wpływ witaminy A na kondycję skóry, Probl Hig Epidemiol 2010, 91(3): 352-356.
- Domaradzki P. i wsp.: Zawartość B-karotenu i witaminy C w wybranych produktach z marchwi, Bromat. Chem. Toksykol. – XLIII, 2010, 2, str. 118 – 123.
- Kotwas J.: Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku, Ophthatheraphy, Vol. 4 / Nr 2 (14) / 2017 ( s. 117-120).
- Wikiera A., Mika M.: Budowa i właściwości pektyn, Postępy Biochemii 59 (1) 2013
- motywatordietetyczny.pl
- 8 właściwości zdrowotnych i leczniczych marchwi | VERDUM.PL
WAŻNA INFORMACJA!
Treści na stronie deko-zdrowia są napisane na podstawie fachowej literatury oraz informacji dostępnych w internecie i nie mogą być wykorzystywane jako porady zdrowotne. W żadnym wypadku informacje na stronie nie zastępują konsultacji z lekarzem lub farmaceutą i nie mogą być traktowane jako zalecenie medyczne. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem.