Anyż ziarno 35g DOMOWA SPIŻARNIA

Symbol: ANYZIA_35G

Anyż bardzo aromatyczna przyprawa większości kojarzona ze świętami Bożego Narodzenia,jednak doskonale nadaje się jako dodatek do gotowanej czerwonej kapusty,fasoli, szpinaku czy brokuł. Wyśmienity składnik kompotów owocowych jak i aromatyczna przyprawa win, pin, nalewek. Polecana w towarzystwie smakoszy dziczyzny do sarniny, bażanta jak i sosów na bazie tych mięs. Z powodzeniem stosowany o przyprawiania słodkości: pierniki, bułeczki drożdżówki czy domowej roboty lizaki i cukierki.

Dostępność: Mało
4.13
szt.
Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: 4 dni
Cena przesyłki:
15
  • Odbiór osobisty 0
  • Paczkomaty InPost 15
  • Kurier Poczta Polska 16
  • Kurier Poczty Polskiej, pobranie 20
  • Kurier UPS 26
  • Kurier Poczta Polska (Pobranie) 50

Anyż gwiaździsty jest dalekowschodnią przyprawą, która pochodzi z Chin i Wietnamu.

Jest przyprawą reprezentującą smaki typowe dla kuchni azjatyckiej. 

Ze względu na swoje właściwości znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Anyż, inaczej badian właściwy to wiecznie zielone drzewo, którego kwiaty dojrzewając tworzą suche owoce przypominające gwiazdę. Przyprawą są zarówno owoce (gwiazdki), jak i nasiona w nich zawarte. 

Właściwości anyżu:

 pobudza wydzielanie soków żołądkowych,

 niweluje niestrawność i wzdęcia,

 pomaga w leczeniu kaszlu, ponieważ wspomaga wydzielanie śluzu,

 ma właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne,

 pomaga złagodzić dolegliwości bólu gardła

Możliwości zastosowania anyżu:

 doskonały dodatek do zimowej kawy czy herbaty,

 świetnie nadaje się jako przyprawa do kompotów i przetworów,

 anyż jest również powszechnie używany do sosów i mięs pieczonych,

 popularny składnik nalewek  

Używaj go w cukiernictwie:

Anyż kojarzy nam się z niektórymi słodyczami. Ponieważ niegdyś znane były ciasteczka "anyżki", a anyż był jednym z głównych składników. Obecnie anyż gwiaździsty dodawany jest do przypraw korzennych, do pierniczków, murzynków i ciast świątecznych.

Ciekawostki:

Anyż stosunkowo szybko traci aromat, dlatego warto przechowywać go w ciemnym, suchym i szczelnym opakowaniu.

Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: