KARCZOCH ziele 50g

Symbol: ZIO

Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, wspiera pracę wątroby oraz przepływ soków trawiennych. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom lipidów we krwi. Ponadto wspomaga detoksykację organizmu oraz utratę masy ciała. Stosowanie produktu nie zastępuje zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.

Dostępność: Mało
4.58
sztuk
Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: 4 dni
Cena przesyłki:
15
  • Odbiór osobisty 0
  • Paczkomaty InPost 15
  • Kurier Poczta Polska 16
  • kurier DPD 17
  • Kurier Poczty Polskiej, pobranie 20
  • Kurier UPS 26
  • Kurier Poczta Polska (Pobranie) 50
  • AMBRO EXPRESS ZAGRANICA 400

SKŁAD:   Kraczoch ziele 100%

PRZECHOWYWANIE:  Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.

WAGA NETTO:  50g

PROPOZYCJA STOSOWANIA:   1 łyżeczkę surowca zalać szklanką (200ml) gorącej wody, zaparzać pod przykryciem przez 10-15 minut.

PRODUCENT:      

KRAJ POCHODZENIA:    POLSKA  

                                                   OPIS SUROWCA ZIELARSKIEGO

Karczoch – charakterystyka rośliny

Karczoch zwyczajny [łac. Quercus robur] jest rośliną wieloletnią należąca do rodziny astrowatych, wywodzącą się z Europy i Afryki. Kraje w których na dużą skalę można spotkać uprawy karczocha to Szwajcaria, Hiszpania, Niemcy i Francja. Podstawowymi surowcami zielarskimi jest całe ziele lub sam wyodrębniony liść. W Polsce karczoch należy uprawiać na ciepłych i słonecznych stanowiskach, charakteryzujących się żyznymi glebami. Ziele karczocha bardzo łatwo rozpoznać po smaku, jest on dosyć cierpki i gorzkawy.

Karczoch – skarbnica cennych substancji

Ziele karczocha zawiera:
  • kwasy fenolowe znane z właściwości ściągających, przeciwobrzękowych i antyoksydacyjnych
  • cynarynę – należącą do kwasów fenolowych substancję, mającą pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych, trawienie i metabolizm pokarmów, poziom cholesterolu i lipidów we krwi
  • flawonoidy charakteryzujące się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwutleniającymi
  • kwas chlorogenowy, który według literatury neutralizuje m.in. działanie nadtlenoazotynu, jednego z najbardziej szkodliwych oksydantów powstających w organizmie człowieka
  • minerały takie jak: magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo
  • inulinę, mająca pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi

Karczoch – kiedy warto po niego sięgać?

  • Dolegliwości wątroby – z uwagi na zawartość cynaryny karczoch jest jednym z najcenniejszych surowców zielarskich o właściwościach wspomagających ochronę wątroby. W kuracji warto połączyć go z ostropestem plamistym.
  • Problemy związane z układem trawiennym – poleca się stosowanie karczocha przy zaparciach, zaburzeniach trawiennych czy wzdęciach z uwagi na jego właściwości żółciotwórcze, żółciopędne i regulujące wypróżnianie.
  • Zbyt wysoki poziom cholesterolu – substancje zawarte w zielu karczocha wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
  • Oczyszczanie organizmu – karczoch wykazuje delikatne właściwości moczopędne oraz ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.

Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: