Saletra potasowa 100g BROWIN

The Symbol : SALETRA_100G
The Availability Of : Mało
12.41
piece
Leave your phone
Shipping within : 4 days
Shipping price :
The Lack Of
Saletra potasowa inaczej azotan potasu (KN03) stosuj jej do peklowania mięsa tradycyjnymi metodami. Jest ona istotnym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantuje ona nie tylko przedłużenie trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa.  Saletra potasowa zawiera jony azotynowe, dlatego nie wpływa negatywnie na nasz organizm i jest bezpieczna dla naszego zdrowia.  Jak działa saletra? W pierwszym etapie peklowania - zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów. W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach. Jakie zalety ma saletra potasowa? pozwala zachować różową barwę mięsa ma pozytywny wpływ na smak mięsa utrwala barwę peklowanego mięsa działa silnie bakteriostatycznie i bakteriobójczo (m.in. zabija jad kiełbasiany) Przykładowy przepis z użyciem saletry: Proporcja na 5 kg mięsa:   1. Do 2,5 L wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania).   2. Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej (1/2 opakowania), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać.   3. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy.   4. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy (mięso musi być całkowicie zakryte). Peklować 7 - 9 dni w temperaturze 4 - 8 st. obracając mięso co 2 - 3 dni. Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.
Parameters :
There is currently no comments or ratings for this product.
The Whole Thing
The Functionality Of The
Price
The Signature Of The
Opinion Of The
Ask a question
The Signature Of The :
Email :
Ask a question :