Bertram jest umiarkowanie suchy i ciepły..
Dobrze zrobi zdrowemu człowiekowi, zmniejszając u niego zepsucie, pomnażając dobrą krew i jasność umysłu.
I choremu przywraca siły, nie wydala z organizmu niczego, co nie zostało strawione.
Daje dobre trawienie… stwarza w człowieku czyste soki, rozjaśnia jego oczy…
Kiedy człowiek spożywa go często, wypędza z niego chorobę i nie dopuszcza choroby.
Przywraca siły choremu, który już zupełnie podupadł na zdrowiu i utracił wagę z powodu choroby
św. Hildegarda
Bertram zwany pierściennikiem rośnie dziko w Azji, basenie Morza Śródziemnego i na Kaukazie. Jest rośliną jednoroczną dorastającą do 30 cm. Należy do rodziny astrowatych. Wyglądem jest bardzo podobny do rumianku stąd m.in jego angielska nazwaSpanish chamomile – hiszpański rumianek. W Polsce jest uprawiany i czasem występuje jako efemerofit.
Korzeń bertramu jest przyprawą o ostrym, korzennym smaku i lekarstwem. W krajach arabskich stosuje się również ziele, a w Indiach marynowany jada jak warzywo. Bertram zawiera szereg unikalnych, aktywnych związków o wielokierunkowym działaniu. W jego skład wchodzi anacylina – substancja o działaniu przeciwdrgawkowym, przeciwepileptycznym i antydepresyjnym.
Właściwości bertramu
Mniszka polecała bertram jako przyprawę dla wszystkich, zdrowych i chorych. Jako że bertram nie pozostawia nie strawionych resztek przyczynia się do poprawy trawienia i optymalnego przyswajania. Zapobiega więc niedoborom składników odżywczych i odkładaniu się toksyn. Bertram jest jednym z najbardziej skutecznych ziół w leczeniu demencji i choroby Alzheimera.
Oczyszcza krew, wzmacnia ochronę przed toksynami
Poprawia trawienie i przyswajanie witamin, białek i węglowodanów
Reguluje poziom cukru we krwi.
Wzmacnia funkcje umysłowe, tonizuje układ nerwowy
Ma działanie przeciwdepresyjne
Podnosi odporność.
Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze
Działa moczopędnie i przeciwbólowo
Wzmacnia i regeneruje organizm
Zmniejsza objawy grypy i przeziębienia
Pomaga przy katarze, kaszlu, zapaleniu opłucnej, astmie, odmie płucnej
Zmniejsza częstotliwość i nasilenie ataków epilepsji
Jak stosować bertram ?
Maksymalna dawka bertramu nie powinna przekraczać 4 gramów dziennie.
Sproszkowany korzeń
1-2 gramy 2 dwa razy dziennie
Wyciąg z korzenia
125 mg-250 mg dwa razy dziennie
Wywar
3 gramy proszku na 100 ml wody raz dziennie
Przy ataku padaczki podaje się choremu do wąchania wymieszany proszek bertramu z miodem. W przypadku bólu zęba i stanów zapalnych jamy ustnej stosuje się płukanki naparem.
Św. Hildegarda w celach leczniczych zalecała spożywać łyżeczkę sproszkowanego korzenia bertramu 3 lub 4 razy dziennie. Najlepiej z chlebem lub jako przyprawę do zup, kasz i warzyw. Lub napar – – łyżkę zmielonego korzenia parzy się 10 minut w szklance wrzątku.
Kuracja oczyszczająca
3/4 szklanki ziarna orkiszowego gotujemy 30 minut na małym ogniu z kawałkiem selera, marchwi i kopru włoskiego.
Bertram można hodować w przydomowych ogródkach. Roślina lubi dobrze nasłonecznione stanowiska, preferuje lekko wapienną glebę. By lepiej rósł dobrze jest go posadzić między kamieniami, kratami itp. Zimą trzeba zabezpieczyć lub przenieść do pomieszczenia.
Parametry:
MASA NETTO::
Masa netto: 50g
SKŁADNIKI::
Bertram Mielony
KRAJ POCHODZENIA::
MAROKO
Wysyłaj do Empik Marketplace:
1
Klasa logistyczna EmpikPlace:
brak klasy logistycznej
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.