-
Kategorie
- ADAPTOGENS
- AROMATHERAPY
- DRIED FRUITS, NUTS, DATES
- GLUTEN-FREE PRODUCTS
- CHOLESTEROL
- CHOCOLATE
- FOR CHILDREN
- FOR ATHLETES
- SUCKING, CANDY
- FOR MAKING VODKA
- FOOD ADDITIVES
- ELECTROLYTES
- FUNGI
- TEA
- COFFEE, CEREAL COFFEE
- COENZYME Q10
- COLLAGEN
- COSMETICS
- LITERATURE
- PASTA
- HONEY, BEE PRODUCTS
- BRAIN
- IMMUNITY
- OILS
- ESSENTIAL
- FLAKES, MUESLI
- PROBIOTIC, PREBIOTIC
- JUICES
- LIQUID SUPPLEMENTS
- DRIED FRUIT
- SYRUPS
- BODY SYSTEMS
- VITAMINS AND MINERALS
- HEALTHY FOOD
- SUPER SET
- HERBS
- HAIR, SKIN, NAILS
- SIGHT
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Search
- My account
- Favorites
-
Shopping Cart
0
-
Shopping Cart (0)Shopping cart is emptyFor free delivery are missing -,--Free delivery!Sum 0,00 złPrice includes discounts
-



Cukier trzcinowy nierafinowany, jest to rodzaj cukru który nie został poddany rafinacji, czy oczyszczeniu z melasy. Historia cukru trzcinowego sięga tysięcy lat p.n.e, jako pierwsi smak soku z trzciny cukrowej poznali mieszkańcy Nowej Gwinei , stamtąd trzcina cukrowa trafiła na Bliski Wschód, później do Persji, Europy i wraz z Krzysztofem Kolumbem do Ameryki. Z Ameryki natomiast rozlała się już praktycznie na cały świat. Cukier Trzcinowy szeroko używany jest szczególnie w daniach kuchni azjatyckiej i Indyjskiej.
Cukier trzcinowy produkowany jest w dość prosty sposób, mianowicie trzcina cukrowa, przeciskana jest przez prasy mechaniczne i wyciska się z niej sok. Sok z trzciny cukrowej następnie zostaje ogrzewany i odparowany nadmiar wody, po ogrzaniu powstaje melasa, dalsze ogrzewanie i odparowywanie doprowadza do zgęstnienia i całkowitego osuszenia melasy, która zamienia się w grudki cukru. Taki sposób produkcji wytwarza najbardziej naturalny cukier trzcinowy zwany muscovado lub panela w Ameryce Łacińskiej. Jest to cukier bardzo mocno brązowy, zbrylający się i lepki o mocno karmelowym smaku i zapachu.
Kolejnym rodzajem cukru bardziej oczyszczonym z melasy o regularnych kryształkach jest cukier Damerara, nazwę swą wziął od miejscowości w której zaczęto go produkować. Damerara jest najbardziej popularnym cukrem trzcinowym, jest on neutralny smakowo jeśli chodzi o zawartość melasy, jest delikatnie melasowy i przy normalnym słodzeniu nie nadaje karmelowego posmaku.
Najbardziej przetworzonym cukrem i oczyszczonym z melasy jest cukier Turbinado - cukier powstaje w wirówkach, od których nazw wzięła się również nazwa cukru. Turbinado jest jasny, sypki i praktycznie nie zawiera w sobie melasy, która mogła by mieć jakikolwiek wpływ na smak słodzonych potraw.
-
We recommend
-
Similar products