-
Kategorie
- ADAPTOGENS
- AROMATHERAPY
- DRIED FRUITS, NUTS, DATES
- GLUTEN-FREE PRODUCTS
- CHOLESTEROL
- CHOCOLATE
- FOR CHILDREN
- FOR ATHLETES
- SUCKING, CANDY
- FOR MAKING VODKA
- FOOD ADDITIVES
- ELECTROLYTES
- FUNGI
- TEA
- COFFEE, CEREAL COFFEE
- COENZYME Q10
- COLLAGEN
- COSMETICS
- LITERATURE
- PASTA
- HONEY, BEE PRODUCTS
- BRAIN
- IMMUNITY
- OILS
- ESSENTIAL
- FLAKES, MUESLI
- PROBIOTIC, PREBIOTIC
- JUICES
- LIQUID SUPPLEMENTS
- DRIED FRUIT
- SYRUPS
- BODY SYSTEMS
- VITAMINS AND MINERALS
- HEALTHY FOOD
- SUPER SET
- HERBS
- HAIR, SKIN, NAILS
- SIGHT
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Search
- My account
- Favorites
-
Shopping Cart
0
-
Shopping Cart (0)Shopping cart is emptyFor free delivery are missing -,--Free delivery!Sum 0,00 złPrice includes discounts
-



Cukier Trzcinowy nierafinowany - odległych wieków sięga historia powstania cukru trzcinowego, pierwsi smak soku z trzciny cukrowej poznali mieszkańcy Nowej Gwinei, było to około 8 tysięcy lat przed naszą erą. Następnie trzcina cukrowa powędrowała na Daleki Wschód a stamtąd do Persji i z muzułmanami dotarła do Europy, z Europy natomiast Krzysztof Kolumb zawiózł trzcinę cukrową do Ameryki, stamtąd natomiast rozprzestrzeniła się już na cały świat. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Cukier trzcinowy produkowany jest z soku trzciny cukrowej. Słodki sok wyciskany jest mechanicznie z łodyg trzciny cukrowej, następnie redukowany jest poprzez ogrzewanie. Po odparowaniu nadmiaru wody , powstaje słodka melasa. Melasa jest nadal redukowana do postaci ciemno brązowych kryształków o mocno karmelowym smaku.
Taka metoda produkcji wytwarza cukier zwany Muscovado a w Ameryce Łacińskiej nazywa się Panelą. Jest to najbardziej naturalny cukier powstający z trzciny cukrowej. Jest mocno karmelowy w smaku i aromacie. Melasa z mocnym smakiem w przypadku Paneli zmienia dość mocno smak słodzonych potraw.
Bardziej przyjaznym smakowo cukrem również minimalnie przetworzonym, jest cukier o nazwie Damerara, ten cukier występuje w postaci złotych lekko brązowawych kryształków, zawiera niewielkie ilości melasy, dzięki temu w smaku jest łagodny i przy normalnym słodzeniu nie nadaje posmaku melasy słodzonym potrawom. Najbardziej przetworzonym cukrem jest cukier trzcinowy o nazwie Turbinado - jest to cukier oczyszczony z melasy, nie zawiera jej wiele, nazwę swą zawdzięcza wirówkom turbinowym w których jest produkowany.
-
We recommend
-
Similar products