-
Kategorie
- ADAPTOGENY
- AROMATERAPIA
- BAKALIE, ORZECHY, DAKTYLE
- BEZGLUTENOWE PRODUKTY
- CHOLESTEROL
- CZEKOLADY
- DLA DZIECI
- DLA SPORTOWCÓW
- DO SSANIA, CUKIERKI
- DO WYROBU WÓDKI
- DODATKI SPOŻYWCZE
- ELEKTROLITY
- GRZYBY
- HERBATY
- KAWA, KAWA ZBOŻOWA
- KOENZYM Q10
- KOLAGEN
- KOSMETYKI
- LITERATURA
- MAKARONY
- MIODY, PRODUKTY PSZCZELE
- MÓZG
- ODPORNOŚĆ
- OLEJE
- OLEJKI
- PŁATKI, MUSLI
- PROBIOTYK, PREBIOTYK
- SOKI
- SUPLEMENTY W PŁYNIE
- SUSZONE OWOCE
- SYROPY
- UKŁADY ORGANIZMU
- WITAMINY I MINERAŁY
- ZDROWA ŻYWNOŚĆ
- ZESTAW
- ZIOŁA
- WŁOSY, SKÓRA PAZNOKCIE
- WZROK
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-



CUKIER TRZCINOWY Nierafinowany 5Kg Swojska Piwniczka
- Odbiór osobisty 0
- Paczkomaty InPost 15
- Kurier Poczta Polska 16
- kurier DPD 17
- Kurier Poczty Polskiej, pobranie 20
- Kurier UPS 26
- Kurier Poczta Polska (Pobranie) 50
- AMBRO EXPRESS ZAGRANICA 400
Cukier trzcinowy nierafinowany - można powiedzieć że cukier trzcinowy jest z nami od zawsze, syrop z trzciny cukrowej jako pierwsi odkryli mieszkańcy Nowej Gwinei było to jakieś 8000 lat p.n.e. Później zaczęto otrzymywać z soku cukier. Trzcina cukrowa z nowej Gwinei trafiła na Bliski wschód następnie do Persji i wraz z Persami do Europy, z Europy natomiast statkami Krzysztofa Kolumba zawędrowała do Ameryki. Stamtąd natomiast rozprzestrzeniała się praktycznie na cały świat.
Jak powstaje cukier trzcinowy - cukier trzcinowy nie jest niczym innym jak sokiem z trzciny cukrowej, zredukowanym do tego stopnia aż uzyskuje się z niego kryształki sacharozy, swój kolor i smak otrzymuje z melasy która powstaje przy produkcji cukru.
Najbardziej wartościowym cukrem trzcinowym jest cukiermuscovado lub panela - muscovado i panela to ten sam rodzaj cukru tylko nazywany inaczej w różnych częściach globu. Panela powstaje poprzez redukowanie syropu trzciny cukrowej do postaci melasy i następnie nadal redukowana melasa zamienia się w ciemny brązowy cukier o mocnym smaku melasy ( karmelu) - cukier muscovado ma charakterystyczny karmelkowy smak, nie wszyscy za nim przepadają nadaje się do słodzenia deserów, dań mlecznych, czy kawy. Intensywny smak wpływa na smak słodzonej potrawy. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Cukier Damerara to nierafinowany cukier trzcinowy, który oczyszczony jest częściowo z melasy, dlatego ma on złoty kolor, strukturę kryształków i tylko w niewielkim stopniu pokryty jest melasą przez co ma delikatny smak i podczas słodzenia potraw nie wpływa na smak słodzonych rzeczy. Jest doskonały cukier, który zdobywa coraz większą popularność w Europie.
Cukier Turbinado, jest to rodzaj cukru trzcinowego, najbardziej oczyszczonego z zawartości melasy, jest jasny, delikatny w smaku , sypki , swoją nazwę otrzymał dzięki metodzie produkcji, cukier ten jest wirowany w turbinowych wirówkach.
-
Polecane
-
Podobne produkty