-
Kategorie
- ADAPTOGENY
- AROMATERAPIA
- BAKALIE, ORZECHY, DAKTYLE
- BEZGLUTENOWE PRODUKTY
- CHOLESTEROL
- CZEKOLADY
- DLA DZIECI
- DLA SPORTOWCÓW
- DO SSANIA, CUKIERKI
- DO WYROBU WÓDKI
- DODATKI SPOŻYWCZE
- ELEKTROLITY
- GRZYBY
- HERBATY
- KAWA, KAWA ZBOŻOWA
- KOENZYM Q10
- KOLAGEN
- KOSMETYKI
- LITERATURA
- MAKARONY
- MIODY, PRODUKTY PSZCZELE
- MÓZG
- ODPORNOŚĆ
- OLEJE
- OLEJKI
- PŁATKI, MUSLI
- PROBIOTYK, PREBIOTYK
- SOKI
- SUPLEMENTY W PŁYNIE
- SUSZONE OWOCE
- SYROPY
- UKŁADY ORGANIZMU
- WITAMINY I MINERAŁY
- ZDROWA ŻYWNOŚĆ
- ZESTAW
- ZIOŁA
- WŁOSY, SKÓRA PAZNOKCIE
- WZROK
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-



CUKIER TRZCINOWY Nierafinowany 500g Swojska Piwniczka
- Odbiór osobisty 0
- Paczkomaty InPost 15
- Kurier Poczta Polska 16
- kurier DPD 17
- Kurier Poczty Polskiej, pobranie 20
- Kurier UPS 26
- Kurier Poczta Polska (Pobranie) 50
- AMBRO EXPRESS ZAGRANICA 400
Cukier Trzcinowy nierafinowany - odległych wieków sięga historia powstania cukru trzcinowego, pierwsi smak soku z trzciny cukrowej poznali mieszkańcy Nowej Gwinei, było to około 8 tysięcy lat przed naszą erą. Następnie trzcina cukrowa powędrowała na Daleki Wschód a stamtąd do Persji i z muzułmanami dotarła do Europy, z Europy natomiast Krzysztof Kolumb zawiózł trzcinę cukrową do Ameryki, stamtąd natomiast rozprzestrzeniła się już na cały świat. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Cukier trzcinowy produkowany jest z soku trzciny cukrowej. Słodki sok wyciskany jest mechanicznie z łodyg trzciny cukrowej, następnie redukowany jest poprzez ogrzewanie. Po odparowaniu nadmiaru wody , powstaje słodka melasa. Melasa jest nadal redukowana do postaci ciemno brązowych kryształków o mocno karmelowym smaku.
Taka metoda produkcji wytwarza cukier zwany Muscovado a w Ameryce Łacińskiej nazywa się Panelą. Jest to najbardziej naturalny cukier powstający z trzciny cukrowej. Jest mocno karmelowy w smaku i aromacie. Melasa z mocnym smakiem w przypadku Paneli zmienia dość mocno smak słodzonych potraw.
Bardziej przyjaznym smakowo cukrem również minimalnie przetworzonym, jest cukier o nazwie Damerara, ten cukier występuje w postaci złotych lekko brązowawych kryształków, zawiera niewielkie ilości melasy, dzięki temu w smaku jest łagodny i przy normalnym słodzeniu nie nadaje posmaku melasy słodzonym potrawom. Najbardziej przetworzonym cukrem jest cukier trzcinowy o nazwie Turbinado - jest to cukier oczyszczony z melasy, nie zawiera jej wiele, nazwę swą zawdzięcza wirówkom turbinowym w których jest produkowany.
-
Polecane
-
Podobne produkty