-
Kategorie
- ADAPTOGENS
- AROMATHERAPY
- DRIED FRUITS, NUTS, DATES
- GLUTEN-FREE PRODUCTS
- CHOLESTEROL
- CHOCOLATE
- FOR CHILDREN
- FOR ATHLETES
- SUCKING, CANDY
- FOR MAKING VODKA
- FOOD ADDITIVES
- ELECTROLYTES
- FUNGI
- TEA
- COFFEE, CEREAL COFFEE
- COENZYME Q10
- COLLAGEN
- COSMETICS
- LITERATURE
- PASTA
- HONEY, BEE PRODUCTS
- BRAIN
- IMMUNITY
- OILS
- ESSENTIAL
- FLAKES, MUESLI
- PROBIOTIC, PREBIOTIC
- JUICES
- LIQUID SUPPLEMENTS
- DRIED FRUIT
- SYRUPS
- BODY SYSTEMS
- VITAMINS AND MINERALS
- HEALTHY FOOD
- SUPER SET
- HERBS
- HAIR, SKIN, NAILS
- SIGHT
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Search
- My account
- Favorites
-
Shopping Cart
0
-
Shopping Cart (0)Shopping cart is emptyFor free delivery are missing -,--Free delivery!Sum 0,00 złPrice includes discounts
-



Cukier trzcinowy nierafinowany. Produkt znany był już przed naszą Erą, pierwszymi, którzy zaczęli uprawiać trzcinę cukrową i pozyskiwać z niej słodki sok byli mieszkańcy Nowej Gwinei już 8000 lat przed naszą erą. Następnie trzcina powędrowała w inne rejony świata i około 3000 lat przed naszą Erą w Indiach rozpoczęła się pierwsza produkcja cukru trzcinowego. W Tych odległych czasach w Europie jedynym środkiem słodzącym był miód pszczeli. Dopiero kiedy produkcja cukru dotarła do Persji a produkcja cukru rozeszła się po bliskim Wschodzie, Europejczycy w około 1300 roku przejęli umiejętność uprawy i produkcji cukru od sąsiadujących muzułmanów, wówczas uprawy trafiły w ciepłe rejony Europejskiego kontynentu na tereny: Syrii, Palestyny, Egiptu , Hiszpanii, Cypru, Krety i Sycylii. Kiedy na Dalekim wschodzie cukier trzcinowy był powszechnie używany to w Europie raczej spełniał rolę medykamentu, remedium na ból głowy. Dopiero Kiedy Krzysztof Kolumb zabrał kilka sadzonek trzciny cukrowej i podczas swoich wypraw dopłynął do wybrzeży Ameryki, obsadzono tamtejsze tereny tą rośliną, i z stamtąd dopiero trzcina cukrowa rozprzestrzeniła się na cały świat. W Europie jeszcze długo cukier trzcinowy był bardzo drogi, dopiero kiedy Portugalczycy rozpoczęli uprawę trzciny cukrowej na Maderze i Azorach rozpoczęła się powolna obniżka ceny i ekspansja produktu na kraje europejskie.
Rodzaje Cukru Trzcinowego.
Najbardziej przetworzonym rodzajem cukru trzcinowego jest Turbinado - jest to cukier poddany częściowej rafinacji. Nazwa pochodzi od sposobu w jaki jest produkowany, mianowicie Turbinado jest wirowany w wirówkach. Cukier ten jest jasny i łagodny w smaku.
Mniej przetworzonym i produkowanym bez rafinacji jest najbardziej popularny cukier Damerara, Cukier o dość dużych kryształkach wilgotnych od melasy, która znajduje się na powierzchni kryształków. Cukier ten produkowany był kolonii holenderskiej Damerara na terenach obecnej Gujany. Cukier ma karmelowy aromat i posmak ze względu na wspomnianą wcześniej melasę.
Muscovado i Panela to cukier który jest mocno ciemny, bardzo naturalny i mało przetworzony. Muscovado jest ciemny, ma drobne kryształki i smak mocno karmelowy, ponieważ zawiera duża ilość melasy w sobie.
-
We recommend
-
Similar products